HISTORIA

Savonrannan Vapaa Palokunta on perustettu 29.5.1938, joten vuonna 2013 juhlittiin 75-vuotiasta palokuntaa. Perustamiseen vaikutti suuresti Kurikan (Vuokalan) saha, jonka työntekijät olivat ensimmäisiä jäseniä. Perustava kokous pidettiin kunnan huoneella, jossa puhetta johti nahkuri Väinö Immonen ja pöytäkirjaa piti liikkeenharjoittaja Heikki Turunen. Ensimmäiseksi palopäälliköksi valittiin Pentti Immonen. Johtokuntaan kuuluivat Kalle Karvinen, Jussi Paukkonen, Uuno A. Voutilainen ja Heikki Turunen.

Savonrantalainen Mauno Pitkänen (kasvot rengastettuna) palopäällikkökurssilla vuonna 1945.

VPK :n perustaminen nähtiin tuolloin tarpeelliseksi, sillä paikkakunnalla oli jo tuolloin monenlaista pienteollisuutta sahoineen. Kunnan asukasmäärä oli tuolloin yli 3000 asukasta. Kalustoa hankittiin jo ensimmäisenä vuonna mm moottoriruisku kuljetuslaitteineen ja 460m letkua. Palokunta hälytettiin tuohon aikaan kelloilla ja palopaikalle ajettiin riuskoilla hevosilla.

Aikojen kehittyessä kaluston ja sammutusmiesten kanssa palopaikalle riennettiin lainaksi saaduilla kuorma-autoilla, joita antoivat käyttöön mm Veljekset Kivilinna ja kauppias Heikki Turunen sekä kunnan omalla kuorma-autolla.

   

Kyläläiset uuden paloauton ympärillä ja palokunnan ensimmäiset paineilmalaiteet. Kuvat Mikko Hiltunen

1961 Savonrannan kunta osti ensimmäisen paloauton VPK:n käyttöön, Dodge Powerin, jossa oli jopa 400 litran vesisäiliö, keulavinssi, tilat kalustolle ja paikat kuudelle sammutusmiehelle. 1981 hankittiin paloautoksi Sisu, johon mahtui jo 4000 litraa vettä ja oli muutoinkin varustettu nykyaikaisilla pelastus- ja raivauskalustolla.

   

Aaretti Malmstedt, kuva vasemmalla, Savonrannan kunnan ensimmäinen sivutoiminen palopäällikkö v. 1956 – 1972. Hannu jääskeläinen,
kuva oikealla, Savonrannan kunnan palopäällikkö 1972 – 2002.